Isnin, 14 November 2011

AYAM PERCIK







Menu ari ni nk wt ayam percik
jd ker..sbb klu sblm ni aku msk xpenah nyer menjadi...xper..cuba tok kesekian kalinyer
harap2 en dedi n anak2 tolong habiskan masakan aku nnt

AYAM PERCIK

bahan perap ayam
1 bj bwg bsr
10bj bwg merah
10bj bwg putih
1inc kunyit idup
1inc halia
10bj cili api(klu suka pedas leh + lg)
3btg serai
5helai daun limau purut
1btg bunga kantan
1bj tomato
(SUMER BAHAN NI KENE KISAR SPI LUMAT)

cli bblen or cili boh tumis spi msk,pas tu mskkan bhn2 yg dikisar td,gaul sebati spi naik bau/msk
mskn 2 sudu gula,garam(sukatan tekak msg2)air asam jawa seckup rs,sedikit belacan dan sebok asam boi
mskkn sedikit air,kacau spi msk n agak2 kering ckt leh ttp api
SIAP!!!!

sambal ni leh guna tok perap ayam/daging/whtever uols ske
lg lama kt perap lg sedap rsnyer...
klu nk tahan lama simpan la dlm peti es

ptg karang balik kejer leh aar aku bakar ayam2 aku ni...

kk...tok ari ni..
daaaaa

vroom,vroom,vroom en dedi da tggu nk g keje

Tiada ulasan:

Catat Ulasan